Jesperin vinkit kevään pitkille hiihtolenkeille!

Pitkät lenkit

Mä oon tänä vuonna hiihtänyt ison osan lenkeistä Jyväskylän laduilla, enkä ole matkustanut kauemmas hiihtämään. Jyväskylässä pääsee hyvin hiihtämään latuja pitkin kaupungin ympäri eri latuja hyödyntämällä. Pitkistä lenkeistä ei tule tylsiä kun voi hiihtää pidempiä reittejä.

Lenkki jonka hiihdän monta kertaa talvessa on Jyväskylästä Peurunkaan ja takaisin mistä tulee matkaa noin 60km. Halutessa tätä reittiä voi helposti pidentää.

Reitin varrelta löytyy myös muutama hyvä taukopaikka sekä paljon laavuja.

Jaan muutamia mielestäni tärkeitä vinkkejä pitkille lenkeille:

  •  Juo hyvin ennen lenkkiä nesteitä ja myös reilusti lenkin jälkeen.
Yleisesti suositellaan juomaan ainakin 0,5l nestettä tunnissa lenkin aikana.
Suunnittele lenkki niin että voit täydentää juomavyöt, jos ei kaikki neste mahdu mukaan. Ja jos ottaa kaiken nesteen mukaan tulee helposti paljon lisäpainoa joka ei tee hiihdosta niin rentoa. 
  • Pitkällä lenkillä olisi hyvä että kroppa saa koko ajan energiaa alusta asti.
Yleensä peruskestävyyslenkillä olisi hyvä syödä noin 30-50g hiilaria tunnissa, kovemmilla tehoilla 70-100g.
Suunnittele siis reitti hyvin ja ota energiaa sen mukaan lenkille. Itse tykkään ottaa muutaman extra geelin mukaan jos onkin ollut odotettua rankempi keli tai hitaampi.
Ei ole hirveästi väliä mitä syö, kunhan siinä on tarpeeksi hiilareita ja tykkää siitä. Esim. energiapatukat, pullat tai keksit. Ja karkit. :) Myös geelit ja urheilujuoma on suosittuja.
  •  Jos haluaa säästää rahaa urheilujuomissa niin voi vaihtaa sen ihan normaaliin sokeriin ja vaikka maustaa mehulla.
  •  Mukavat, rennot ja keliin sopivat vaatteet. Keväällä kannattaa myös huomioida että auringossa tulee päivällä lämmin, niin olisi hyvä että mahdollisesti voi ottaa pois jotain kerroksia.
  •  Ei matka tapa vaan vauhti. Eli aloita tarpeeksi rauhallisesti ja nosta vauhtia myöhemmin halutessasi jos tuntuu hyvältä.

Tässä muutamia vinkkejä kevään lenkeille.

Jesper Lindahl

@jesper.lindahl