VARUSTELUVINKIT HIIHTOLADULLE

Ulkoilu ja hiihtäminen säällä kuin säällä on varustelukysymys. Samaa mieltä, mutta siihen tarvitaan myös oikeaa asennetta. Sitä asennetta meiltä suomalaisilta onneksi löytyy. Täytyy todeta että olemme todellista hiihtokansaa!

Meitä hiihtäjiä on moneksi. Osa liikkuu vauhti edellä kunnonkasvatus ja kilometrit silmissä. Toiset fiilistelee ja hakee rentoutumista, sekä akkujen latausta luonnosta.

Tyylejä on niin monta erilaista kuin on meitä liikkujiakin. Toisille hiihto on yksilölaji, toiset taas tykkäävät liikkua seurassa ja kerätä yhteisiä kokemuksia.

Jotkut hiihtävät ja ulkoilevat vain hyvällä säällä, toiset säällä kuin säällä. Kaikki vaatii totuttelua, varsinkin uudet asiat. Oikeilla varusteilla ja asiantuntijoiden vinkeillä uusin lajeihin, kuten hiihtoon on helpompi ihastua.

Liikkumaan lähtiessä tulee olla vähän vilu, jotta kehon tuottaman lämmön lisääntyessä ja matkan taittuessa ei tulisi liian kuuma. Tämä ohje pätee hyvin kun lähdet tekemään omaa treeniä, omalla vauhdilla ja pysyt liikkeessä koko hiihtolenkin ajan ilman pidempiä taukoja.

Aloittelija tekee usein sen virheen, että pukee liikaa päälle, mutta hiitäminen on yllättävä tehokas laji ja tuottaa näin myös lämpöä herkästi.

Sanotaan, että toppatakki ei ole oikea varuste hiihtoladulle. Samaa mieltä, mutta toppatakki on kuitenkin oikein hyvä varuste, mikäli hiihdät / liikut esim. lapsesi vauhtia tai pakkaat takin reppuun taukojen varalle.

Kerrospukeutumisen nimeen vannotaan myös hiihtoladulla. Kaksi kerrosta kevyemmällä pakkasella ja kolme kun mennään reippaammin miinuksen puolelle. Hyvä vinkki pidemmälle hiihtoretkelle on kuivat vaihto hanskat ja taukotakki repussa tai vyölaukussa.

Vettä kannattaa aina olla pitkillä lenkeillä mukana ja lisäenergiaa siltä varalta, jos taukopaikka onkin kiinni tai väsymys yllättää.

Etukäteen kannattaa selvittää latutilanne ja lenkin reitti, pituus ja valaistus. Kannattaa myös kertoa lähimmilleen minne on menossa, jos hiihtelee yksin. Ladattu kännykkäkin on hyvä ottaa mukaan kaiken varalta, vaikkei sitä muuten tahtoisi lenkillä vilkuilla.

Pimeä saattaa yllättää alkuillasta, eikä otsalamppu ole ollenkaan huono lisävaruste matkassa.

Mitä enemmän hiihtelee, sitä enemmän kokemukset karttuu ja kuulee hyviä vinkkejä kanssaliikkujilta. Ei tarvitse olla "Pro" hiihtääkseen, vaan asenne kohdillaan ja latuetiketti muistissa. Moikataan kun ladulla ja luonnossa tavataan! Nautitaan hohtavista keväthangista ja liikunnasta 💙☀️