YOKON HISTORIA

Yokolla on yli 40 vuoden kokemus edistyksellisten ja korkealaatuisten teknisten urheiluvaatteiden suunnittelusta ja valmistamisesta, oli kyseessä sitten polkupyöröily, hiihto, motocross, moottoripyöräily tai moottorikelkkailu.

Kaikki vaatteemme on suunniteltu yhteistyössä ammattilaisurheilijoiden kanssa hyödyntäen jatkuvasti kehittyviä ja eri lajeissa toimivaksi havaittuja materiaaleja ja rakenneratkaisuja. Yoko-tuotteet on alusta saakka Suomessa suunniteltu, ensisijaisesti skandinaaviselle vartalotyypille ja pohjolan kaikkiin vuodenaikoihin, vastaten niin harrastelijoiden kuin huippu-urheilijoidenkin tarpeisiin. 

YOKOn tarina alkoi Forssasta vuonna 1977, jolloin Juha Tirinen ja Kaija Gustafsson perustivat urheiluvaatteita valmistavan yrityksen nimeltä JOKO. Nimi tuli pesäpallosta, jossa lukkarilla oli tapana kysyä lyöntivuorossa olevalta “Joko” (saa syöttää?). Yrityksen ensimmäisiä tuotteita olivat pesäpalloräpylät, mutta koska Juha Tirinen oli kansainvälisen tason motocorss-kuljettaja, aloitti JOKO samoihin aikoihin myös motocross-ajovarusteiden valmistamisen. Ensimmäiset Forssan tehtailta maailmalle lähteneet motocross-tuotteet olivat Moto-X-Fox yrityksen kanssa yhteistyössä tehdyt crossihanskat.

Melko pian Foxin perustaja Geoff Fox suositteli Tiriselle että kansainvälisiä markkinoita ajatellen olisi parempi, jos JOKO kirjoitettaisiinkin Y:llä  eli YOKO. Hieman myöhemmin Tirinen ehdotti Geoffille että  FOX-logossa O-kirjain kannattaisi korvata ketun päällä.


Ensimmäiset Forssassa valmistetut crossivarusteet myytiin Yokon ja Foxin yhteysbrändäyksellä. 90-luvun alkuun saakka Yokon tehtailla Forssassa valmistettiin motocross-varusteita valtaosalle amerikkalaisista ajovarustemerkeistä. 


Vuonna 1983 suomalainen hiihtolegenda Asko Autio kyseli kunnon hiihtohanskojen perään. Sellaiset tehtiin ja Autio pokkasi saman vuoden Holmenkollenin viidelläkympillä Kings Cup -pytyn. Muutamaa vuotta myöhemmin alkoi Yokon matka myös hiihtovaatteiden valmistajana.


Suomen hiihtokuninkaalliset Marja-Liisa ja Harri Kirvesniemi olivat Yokon hiihtopuolen keulakuvia hiihtovaatteiden valmistuksen alkuvuosista lähtien ja myös heidän kummankin voittaessa kultaa Lahden MM-kisoissa 10 ja 15 km perinteisen tyylin matkoillaan vuonna 1989.


90-luvun puoliväliin mennessä hiihdon osuus Yokon repertuaarissa oli kasvanut niin suureksi että Yoko päätti lopettaa moottoripyöräajovarusteiden valmistamisen ja moottoripuolen ajovarusteiden valmistus- ja myyntioikeudet myytiin muille toimijoille. Samoihin aikoihin hiljenivät Forssan tehtaat kun monien valmistajien tapaan myös Yoko siirsi tuotantonsa Aasiaan. 


Uudelle vuosituhannelle tultaessa Yokon puikkoihin hyppäsi toisen perustajan Kaija Gustafssonin poika Jani Gustafsson. Tässä harvinaisessa ja hieman vanhemmassa kuvassa on Yokon kaikki voimahahmot, oikealta lukien perustajat Juha Tirinen ja Kaija Gustafsson sekä Yokon tehtaan tekninen johtaja Hannu Raatikainen. Taustalla näkyy myös 11-vuotias Jani Gustafsson.


Vuosituhannen vaihteessa Yokon tuoterepertuaaria kasvatettiin fillari-ajovarusteilla. Vuoden 1999 naisten alamäkipyöräilyn maailmanmestaruussarjan hopeamitalisti Katja Repo oli yksi Yoko Team Piloteista.


Myös XC-maastopyöräilyn sveitsiläiset legendat Thomas Frischknecht (2003) ja Nino Schurter (2009) ajoivat maailmanmestaruuksiin Yokon maastopyörähanskoilla.Vuonna 2016 Yoko palasi juurilleen ostamalla n. 20 vuotta maailmalla kiertäneet offroad- ja moottoripyörälisenssit takaisin itselleen. Nyt koneemme käyvät kaikilla sylintereillä kun tuotantorepertuaariimme kuuluvat moottoripyöräily-, motocross-, enduro-, moottorikelkkailu- sekä polkupyörä- että hiihtovarusteet ja uusimpana toiminnalliset tiimivaatteet erilaisille ammatilaistiimeille, kuten koko Toyota Gazoo Racing WRC-rallitiimin vaatetus. Yksi monialaisuutemme eduista on että voimme soveltaa eri yhteyksissä hyväksi havaitsemiamme materiaali- ja rakenneratkaisuja lajista ja mallistosta toiseen.

Omien tuotteidemme lisäksi olemme valmistaneet viime vuosina harraste- ja kilpavaatteita itävaltalaisen KTM:n ja suomalaisen Polen polkupyörämerkeille sekä hiihtovaatteita muutamille isoille hiihto-brändeille.

Lisäksi suunnittelijoistamme ja henkilökunnastamme löytyy aktiivisia pyöräilijöitä ja hiihtäjiä.


Pääsuunnittelijamme Seppo Manninen on teollinen muotoilija, jolla on yli 30 vuoden kokemus motocrossista kilpakuljettajana. Crossi-, motskari-, kelkka ym. urheiluvaatteita mies on suunnittellut jo 15 vuotta. Sähköpyörien myötä Seppo hurahti muutamia vuosia sitten maastopyöräilyyn ja sitä kautta hän on voinut tuoda entistäkin vahvemman panoksensa fillarivaatteidemme kehittämiseen. Kuva: Antti Peltola


Syksyllä 2021 perustimme Jätkäsaaressa sijaitsevan päämajamme läheisyyteen Yokokauppa.fi -kivijalkaliikkeen ja -nettikaupan. Tämä laajennus tuo fillari-, hiihto- ja vapaa-ajan vaatteemme helpommin ihmisten saataville. Liikkeen pyörittämisestä ja asiakkaidemme palvelusta vastaavat ammattitaitoiset ja aktiiviset moniliikkujat Liinu Hacklin (vas.) ja Elina Gustafsson.