TALVIMAASTOPYÖRÄILYN NIKSEJÄ á la ANTTI RUOHONEN!

Syksy ja talvi ovat varmasti maastopyöräilijän haastavimmat vuodenajat. Säät vaihtelevat sekä pimeys vaanii jo iltapäivästä ulkoilijaa. Itse olen maastopyöräilyä harrastanut ympäri vuoden siitä lähtien kun ensimmäisen maasturin hommasin ja ajan myötä on muutamia tärkeitä huomioita ja vinkkejä tullut todettua. Tässä niistä muutamia!

Pukeutuminen on varmasti se haastavin osa pyöräilyharrastusta kun kelit alkavat viilentymään ja kostumaan, mutta erityisesti maastossa temuaminen asettaa lisäkommervenkkejä tähän. Maastossa kun tuppaa tulemaan kuuma ja puolestaan siirtymillä kylmä – harvemmin maastossa pääsee ajamaan koko lenkkiä. Kerrospukeutuminen on siis avain toimivaan varustautumiseen ja mahdollisuus joko lisätä tai poistaa kerroksia. Joskin useimmiten ainakin omalta osalta riittää, että kuorivaatteissa on sopivat tuuletuskanavat niin ylä- kuin alavartalollekin kuten Yoko Hardsell takissa. 

Alimmainen kerros tehokkaasti kosteutta siirtävää materiaalia. Toinen kerros lämmittävää vaatetta ja päällimmäiseksi kuori tai jopa untuva. Myös erilaiset liivit joko päällikerroksen ylle tai kerroksien väliin toimivat hienosti. Alaraajojen osalta itse olen huomannut toimivaksi komboksi myös yhdistää aluskerrastoksi pitkän pyöräilytrikoon ja päälle shortsit – ja shortsikelit jatkuu aina vain!

Pukeutumisen haasteet näkyvät myös käsineiden valinnassa. Hanskojen kanssa tosin ei niinkään voi kerroksien kanssa pelata, mutta omalta osalta toimivimmaksi ratkaisuksi olen todennut ottaa mukaan useammat eri paksuiset hanskat. Lenkille lähtiessä sormet ovat usein kohmeessa ja käteen sujahtavat paksummat hanskat. Tovin päästä kroppa alkaa lämpenemään ja tällöin on mukava vaihtaa käteen kevyemmät käsineet. Useimmiten hanskat myös kastuvat puiden osien kosteudesta ja sulavasta lumesta, joten vaihtohanskat ovat senkin vuoksi hyvä olla matkassa.

 

 

Jalkojen osalta on pari tapaa selättää märkä ja kylmä. Toinen on kunnon vuoratut ja vedenpitävät ajokengät ja toinen puolestaan vedenpitävät sukat. Syksyisin toimivin ratkaisu omaan makuun on kevyempi kenkä sekä vedenpitävä sukka. Pakkasten ja lumen saavuttua sitten paksumpi kalvollinen kenkä. Ja oikein kovilla pakkasilla on huomioitavat vielä se, että jalassa tulee olla lämpimien kenkien ja sukkien lisäksi ilmatilaa joka eristää jalkaterää – Jos jalkaan vetää liiaksi sukkia ja kenkä tuntuu tukalalta, kylmä tulee nopeastikin huolimatta villasukkien määrästä.

 

 

Päätä ei myöskään pidä unohtaa! Pääkopastahan pääsee ilmoille suurin osa keholämmöstä, joten kelin mukaan pitää löytää oikea kompromissi pähkinän lämmittämiseen ja hengittävyyteen. Pyöräillessähän aina käytetään kypärää, joten pään suojaus keliltä hoituu myös kypärän ehdoilla. Kelin lämpötilan mukaan kypärän alle voi sujauttaa kevyestä putkihuivista lähtien sitten aina paksumpaan kypärämyssyyn. Ja myös kypärän ilma-aukkoja voi kylmimmille keleille esimerkiksi teipata umpeen vetoa vähentääkseen.

 

Talivisin ja syksyisin maastossa pyöräillessä liukkaus on lähes aina läsnä, joten polvisuojat ovat oiva varuste niin suojaamaan kaatumisien kolhuilta, mutta myös lämmittämään polvia.

 

Näillä eväin kohti vuoden ehkä hauskimpia ajokelejä!